Piața Decebal. Piață pentru mașini sau piață pentru oameni?5 minute de citit

Vreun an în urmă am publicat câteva schițe cu mai multe intersecții din Chișinău ce ar putea fi reamenajate. Una dintre acestea era intersecția bulevardului Decebal cu străzile Trandafirilor și Sarmizegetusa, așa-zisa „Piața Decebal”. Desigur „piață” aceasta cu greu poate fi numită… este doar o intersecție mare, prost organizată cu o parcare improvizată în unul din colțurile intersecției.

Soluția propusă icolul menționat mai sus arăta așa:

În articol eu am explicat succint în ce constau modificările din intersecție și ce efect ar avea:

S-a curbat traiectoria străzii Sarmizegetusa pentru a face imposibilă intrarea cu viteză în intersecție. Intrarea în intersecție se va face sub 90°
S-au creat insulițe de refugiu pe bulevardul Decebal
S-au adus mai aproape de intersecție toate trecerile pentru pietoni, iar pe str. Sarmizegetusa s-a mai creat una.
Au fost micșorate razele curburilor din colțurile trotuarului
S-au înlăturat scurtăturile pentru virarea la dreapta, dar s-au păstrat benzile
S-a creat un scuar/parc în locul parcării existente.

Mai recent am schițat altă imagine mai detaliată cu mici modificări, pentru a crea o imagine mai clară cum ar putea arăta intersecția bine organizată, iar parcarea – ca o adevărată piață:

Până la/După:

Intersecția de mai aproape:

și parcarea/piața:

Pe hârtie arată totul bine și frumos. Dar în realitate? Cum va fi afectat traficul? Accesibilitatea pentru pietoni? Siguranța pentru șoferi și pietoni? Transportul public? Și în genere – poate nu e nevoie de cheltuit milioane de lei pentru a reorganiza ceea ce „a funcționat bine” jumătate de secol?

1. Aspectul estetic

Piața Decebal este amplasată în apropierea unei din cele mai active zone a Botanicii de jos. Peste drum este centrul comercial Varna, o sumedenie de magazine mici, câteva restaurante. În spatele monumentului este un parc mic, iar vizavi – intrarea în parcul Valea Trandafirilor. În apropierea intersecției sunt câteva stații de transport public la care se opresc circa 24(deja mai puține de când nu mai circulă rutierele) de rute de transport public și deservesc mii de oameni din preajmă. Zona este una destul de activă. Cu toate acestea calitatea infrastructurii este una jalnică.

În loc de un spațiu public atractiv ce ar stimula afacerile din preajmă, avem trotuare sparte, o intersecție mare și cu accesibilitate redusă pentru pietoni și o parcare haotică chiar în intersecție care rupe cartierul în două.

Ce spune lumea, după ce am public pe un grup pe Facebook schițele mele:

2. Accidente frecvente

În ultimii 10 ani în intersecția dată au avut loc 184 de accidente în care au fost traumatizați minim 30 de persoane, printre care 4 pietoni care traversau strada regulamentar și încă 3 pietoni care o făceau neregulamentar. Foarte multe accidente au fost catalogate drept ”ciocnire laterală”. Acest lucru înseamnă că multe dintre acestea s-au petrecut din cauza neacordării priorității și intrării cu viteză în intersecție.

Cum ameliora situația reorganizarea intersecției?

  1. Benzile îngustate. Benzile înguste previne șofatul cu viteză excesivă. Explicație aici.
  2. Mutarea semafoarelor și trecerilor pentru pietoni mai aproape de centrul intersecției. Aceasta va permite conectarea și sincronizarea semafoarelor de pe străzile Trandafirilor și Sarmizegetusa.
  3. Traiectoria curbată a străzii Sarmizegetusa. Această modificare va face practic imposibilă intrarea cu viteză în intersecție pentru acei ce o iau de pe Sarmizegetusa la dreapta pe Decebal.
  4. Scurtături înlăturate (spre și dinspre Trandafirilor). Acest lucru la fel va forța șoferii să reducă din viteză până la 15-20 km/h când intenționează să vireze la dreapta.
  5. Curbură micșorată. Argumentul este același ca și din punctul precedent. Micșorarea curburii este o tehnică recomandată de NACTO.
  6. Insulițe de siguranță. Pe lângă un plus de confort și siguranță pentru pietoni, insulițele de siguranță previn unele manevre periculoase ale șoferilor: depășiri, întoarceri, ”scurtarea colțurilor” și altele.

3. Accesibilitatea, confortul și siguranța pietonilor

La momentul de față organizarea proastă a intersecției impune pietonii să facă până la 100 metri în plus pentru majoritatea traiectoriilor posibile de traversat intersecția.

Majoritatea lor fac un drum în plus din lipsă de alternativă, alții însă aleg să traverseze neregulamentar pe traiectoria cea mai scurtă, punându-și sănătatea și viața în pericol.

O scurtă numărătoare de 8 minute pe strada Trandafirilor (în zona din poza de mai sus) mi-a arătat că din totalul de 82 de pietoni care au trecut drumul în acest interval de timp, doar 45 au trecut drumul pe zebră, ceilalți 37 au traversat neregulamentar pe scurtătură. Dintre cei 45 circa 4-5 pietoni erau cât pe ce să traverseze pe scurtătură, dar s-au răzgândit și s-au dus pe zebră. Practic nimeni (sau poate chiar nimeni) care merge de-a lungul bulevardului Decebal (adică nu vine sau nu pleacă în deal pe strada Trandafirilor) nu a mers pe zebră. Aici este evident că este necesar de mutat trecerea pentru pietoni într-o linie cu trotuarele. Similar trebuie de procedat cu celelalte 3 treceri.

În loc de concluzie

Dacă piața Decebal ar fi amenajată calitativ și frumos, iar intersecția ar fi resistematizată, acest spațiu, împreună cu havuzul de la intrarea în parcul Valea Trandafirilor, ar putea deveni centrul sectorului Botanica și ar putea atrage zilnic mii de locuitori zilnic din tot sectorul. Aceste schimbări ar influența pozitiv veniturile afacerilor din jurul pieței și ar putea stimula deschiderea unor noi afaceri (cafenele și restaurante). Acest spațiu ar putea deveni un spațiu perfect pentru organizarea iarmaroacelor sezoniere, târgului de Crăciun și altor evenimente ce presupun mulți vizitatori.

La moment eu, împreună cu alți activiști și specialiști, conlucrăm cu primăria pentru a realiza un proiect frumos de reamenajare a pieței și intersecției și sper că cel puțin vara următoare ne vom putea cu toții bucura de un nou spațiu public de calitate.

Poză simbol. sursa: https://commercial.unilock.com/projects/condos-offices/pier-4/